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Carbon Monoxide Detectors 
 
Effective March 31, 2006 Carbon Monoxide Detectors will be required in most 
residential occupancies. 
 
Please refer to the following links: 
 
Carbon Monoxide Detector Regulation 527 CMR 31 
http://www.mass.gov/dfs/osfm/fireprevention/cmr/index.htm
 
Carbon Monoxide Fire Safety Flyer 
http://www.mass.gov/dfs/osfm/pubed/flyers/carbon_monoxide_ff.pdf
 
Fire Marshals Press Release 
http://www.mass.gov/dfs/news_events/press/20060202_new_carbon_monox_reg
s.pdf
 
Consumer Guide to Massachusetts Requirements for Carbon Monoxide Alarms 
http://www.mass.gov/dfs/osfm/pubed/flyers/carbon_monoxide_safety_guide.pdf
 
Carbon Monoxide Regulations for Direct Vent Gas Appliances 
http://www.mass.gov/dpl/boards/pl/cmr/24805.htm#5.08
 
Frequently Asked Question: 
 
Q Does my residence require Carbon Monoxide Detectors? 
 
A Effective March 31, 2006 every Residential Structure that presently or in the 
future contains Fossil Fuel Burning Equipment or has enclosed parking shall be 
equipped, by the owner, landlord or superintendent, with working and Listed 
Carbon Monoxide Alarm Protection.  
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Q Are there any exceptions to this rule? 
 
A There are three exceptions: 
1. If the building is owned by a state agency, a housing authority. (they have until 
January 1, 2007 to comply) 
2. If there is no fossil fuel burning equipment in the building and no attached 
garage. 
3. If the owner of the building opt to take an alternative compliance option. (see 
regulations) 
 
 
Q Where in the residence should Carbon Monoxide Detectors be placed? 
 
A There should be a Carbon Monoxide detector on every habitable level of the 
residence. A detector should be in the immediate vicinity of the bedroom but can 
be no further away than 10 feet from a bedroom door. This means some levels 
may require more than one detector. It should be noted that if there is a direct 
vent gas appliance in the residence, the requirements of the gas code must also 
be met. 
 
Q How do you define a habitable level? 
 
A The regulation defines habitable as any portion of a cellar, basement or attic 
that is designed, used and furnished for living purposes. 
 
Q Where should a detector be placed – on the wall or on the ceiling? 
 
A The manufactures specifications and directions should be followed. Please 
see the literature that came with the detector? 
 
Q What kind of detector do I need to use? 
 
A There are five options: 
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(1) Battery powered in compliance with NFPA 720, 5.2.3 and wireless appliances 
(2) Ac (alternating current) plug-in with battery back up in accordance with NFPA 
720, 5.2.2.6 
(3) An ac primary power source with battery back up in compliance with NFPA 
2/2/06 720, 5.2.2 
(4) Low voltage or wireless systems in compliance with NFPA 720, 5.2.4  
(5), a Combination Appliance  
 
 
Q Can I use a combination smoke detector and carbon monoxide detector? 
 
A Caution should be used. The combination detectors sold today are ionization.   
Ionization smoke detectors have limitations where they may be placed. 
 


